Wie wij zijn

De Bohemian Circle is een eigentijdse eclectische wicca coven. Wij houden ons bezig met de viering van het leven, magisch werk, gratis opleidingen en betaalde diensten. De coven is in 2009 door (Tante) BEER & VOS (klik op naam voor meer info) gestart onder de naam Pragmagie en is in 2014 als de Bohemian Circle doorgestart met opleiding als belangrijkste doel. De coven heeft een Inner Circle van ingewijde leden en een Outer Circle van leerlingen en gastleden. 

Wicca is een paganistische vruchtbaarheidsreligie die de eeuwigdurende cyclus het leven viert. Deze cyclus wordt gevierd in acht jaarfeesten, die samen het Jaarwiel vormen. Wicca is een religie en geen godsdienst. Wij dienen geen goden, maar bezien onszelf in verhouding tot de vaak tegengestelde  krachten in de natuur en het universum. De dualiteit van orde en chaos, creatie en vernietiging, goed en slecht, etc. wordt gesymboliseerd door een godenpaar. Dit paar wordt in basis gevormd door de leven barende godin (de Oermoeder / Moeder Aarde) en de bevruchtende god (de Gehoornde God / Vader Zon) onder elke naam die je er maar aan wil geven. 

De Bohemian Circle is een eclectische wicca coven. Voor ons houdt dat in dat wij uitgaan van de leerstellingen van de grondlegger van de wicca, Gerald Gardner, maar wij houden daar niet dogmatisch aan vast. Zoals Gardner zelf al zei: Doe wat werkt. Onze rituelen zijn Gardnerian volgens het concept van de Saksische Wicca (dus aangepast aan de Germaanse mythologie) van Raymond Buckland en worden soms aangevuld met elementen uit de Keltische of Grieks-Romeinse mythologie, afhankelijk van wat het meest tot de verbeelding spreekt in een gegeven situatie. 

Waar wicca de religieuze kant van de coven is, is hekserij de dienstverlenende kant en dat betekent dat je behalve jezelf ook je naasten en je omgeving naar eigen vaardigheid helpt met divinatie, heling en advies. Hekserij kan je leren, het is geen gave.

De naam van de coven grijpt terug op de vrije geesten van het fin de ciécle van de 19e eeuw, de kunstenaars en intellectuelen die de basis legden voor de verworven vrijheden van deze tijd. Net als bij hen staan levenslust,  liefde, vriendschap en plezier  bij ons aan de basis.  Tevens verwijst de naam naar het nog redelijk ongerepte natuurschoon van de Bohemen en in romantische zin op de puurheid en de magie van de 'reizigers'.

Ons logo beeldt het vrouwelijke en het mannelijke uit (vagina en fallus). Samen worden zij één in de waarheid van het pentagram (lucht, vuur, water, aarde en spirit). De energie straalt licht in de duisternis.