Imbolc 2020

Gepubliceerd op 30 januari 2020 om 23:24

Ons volgend jaarfeest is weer is weer aangebroken. Aanstaande zaterdag is het alweer 1 februari, de viering van Imbolc . De winter was zacht dit jaar, dus overal zien wij al tekenen van de eerste lente. Sneeuwklokjes en andere bolletjes steken hun kopje op, er verschijnen knoppen aan sommige bomen. De zonnekracht is toegenomen. Het is veel langer licht en de vogels laten zich horen. Wij hebben dit jaar meegedaan aan een facebook Imbolc viering op uitnodiging van lieve vrienden, die in Ierland wonen. 19 dagen vooraf aan Imbolc werd er door mensen uit verschillende windstreken een altaar gemaakt voor Imbolc en de godin Bridget met een persoonlijke inspirerende tekst, meditatie of gebed.

Men koos zelf een datum om iets te doen en 2 personen plaatsten dan hun persoonlijke post in de facebook groep. Wij hadden 24 januari gekozen, met nieuwe maan. Wij hebben in het ritueel de zegeningen gevraag voor het nieuwe jaar en onze plannen. Ook zijn de kaarsen geweid die wij op 1 februari tijdens het Imbolc-feest gaan gebruiken.


Natuurlijk hoort een Bridget coss bij de viering van Imbolc. Beer heeft verschillende Bridget crosses gemaakt om eens te experimenteren met materialen. Er is er 1 van pijpestrootje gras. Dit is een traditioneel materiaal dat nu nog in Ierland gebruikt wordt. Dit gras is bij ons moeilijk te vinden en het cross is dan ook wat klein geworden. Om te proberen of het lukt hen ik er een van macramé geknoopt. Met katoentouw van 5 mm dik, dit is vrij dik draad, om het toch wat stevigheid te geven.
Hij is decoratief geworden maar toch nog wat slap. De beste in mijn ogen, is degene die van riet is gemaakt. Riet is een heel mooi materiaal hiervoor en hoort ook echt bij ons land. Land van water, wilg en riet. Verzamel jong riet aan de waterkant (max 12 uur oud) en leg het vooraf een uurtje in het water om alles zacht en buigzaam te houden. Haal de harde schillen aan de onderkant eraf omdat de buigzaamheid van het riet te vergroten. Het wordt een mooi groot en stevig cross wat fijn is om rond te draaien tijdens het opladen van je wensen voor het komende jaar.


Wij wensen iedereen een warme en liefdevolle Imbolc viering toe, met veel creativiteit en plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.