Wicca

Wat is Wicca?

Wicca is een pantheistische natuur/vruchtbaarheidsreligie. Wicca kent vele stromingen. Wij volgen de traditie van de Saex Wica ofwel de Saksische Wicca.  Alle wiccastromingen lijken wel op elkaar want ze zijn vrijwel allemaal gebaseerd op de in de jaren '50 van de vorige eeuw door Gerald Gardner ontwikkelde concept. Je kan dan ook moeiteloos deelnemen aan elkaars rituelen; het verschil zit in de details. De kern van wicca is: 

De cyclus van de natuur

De jaarlijkse cyclus van de natuur speelt in de wicca en het paganisme in het algemeen de belangrijkste rol. Dit heeft oude wortels: in vroeger tijden leefden mensen dichter bij de natuur, omdat ze voor hun overleving van de natuur afhankelijk waren. Geen of te weinig gewas / wild / vee / nakomelingen was een recept voor ondergang. Zoals uit de recente geschiedenis blijkt zijn klimaatverandering, pandemie en oorlog nog steeds van directe invloed op de voedselvoorziening, maar de effecten zijn veel indirecter.
De natuur was en is niet alleen de leverancier van voedsel, maar ook van kruiden en paddestoelen, die door de eeuwen heen gebruikt zijn voor heling en divinatie door sjamanen, medicijnmannen en kruidenvrouwtjes.
De cyclus van de natuur wordt tegenwoordig door vrijwel alle pagans gevierd in 8 jaarfeesten (zie hieronder), die qua thema met de natuur meegaan. 

Religie

De goddelijke bron / kosmische intelligentie / het Al of hoe het ook benoemd wordt (Chaos in de Griekse mythologie) heeft het universum gecreëerd en manifesteert zich in alles wat een ziel heeft (= pantheisme). Om de schepping te verklaren heeft de mens goden geschapen om aspecten van de schepping vorm te geven. De Saex Wica gebruikt hiervoor het Germaanse pantheon, maar ook het Grieks/Romeinse, het Keltische en zelfs het Egyptische pantheon wordt gebruikt in de Wicca. Anders dan bij de abrahamistische godsdiensten (Jodendom, Chistendom, Islam) staan de goden naast de mensen en niet ver er boven. Religie is dan ook iets anders dan godsdienst. In religie wordt de connectie met de goddelijke

bron gelegd. Bij een godsdienst wordt een god en de bijbehorende priesterklasse gediend. Naast godinnen en goden komen ook (plaatsgebonden) natuurgeesten voor zoals elfen, dwergen, trollen, nimfen, elementalen etc. immers het goddelijke manifesteeed zich in alles.

Levenswiel

Niet alleen de natuur maar ook de mens is onderhevig aan de cyclus van de natuur alleen is deze meerjarig. De meeste pagans gaan uit van het indalen van de ziel vanuit de goddelijke bron voor de geboorte. Die ziel verlaat na de dood het lichaam verrijkt met ervaring en gaat weer op in de  goddelijke bron om vervolgens na loutering weer geïncarneerd te worden.  

Divinatie

De wens het verleden en heden te kunnen verklaren en te willen weten wat de toekomst voor je in petto heeft, zodat je daar naar kunt handelen, is van alle tijden. Binnen wicca is  divinatie / orakelen / trancereizen dan ook niet weg te denken. Vooral tarotleggingen vormen daarin de boventoon.

Magie

Magie is zaken willen veranderen op basis van je wil.  Er is een praktische (door ons ontwikkelde) methode voor genaamd  Pragmagie, volgens de formule Wens + Wilskracht + Energie + Ritueel + Actie = Resultaat. In het kort komt het hier op neer dat je je wens onderzoekt op wat je echt wil bereiken en die vervolgens in een magisch ritueel (wils)kracht geeft. Hoe meer energie je geeft in het ritueel, hoe beter de kans van slagen. Er zijn al naara gelang het doel verschillende soorten rituelen, van vederlicht naar zwaar en diepgaand. Het ritueel doet twee dingen: je programmeert je eigen brein a la NLP en je doet een bestelling bij het universum / de goddelijke bron. Door een betere focus op je wens/doel enerzijds en door wat je toevalt anderzijds bereik je uiteindelijk een resultaat. Of dat precies conform je wens is, hangt af van hoe SMART die wens was en hoeveel energie je erin gestopt hebt. Er is overigens geen witte of zwarte magie. Magie is neutraal. Het is je wens die wit of zwart is.

 

Wat is Seax Wica / Saksische Wicca?

Seax Wica ofwel Saksische Wicca (Wica = Wijze) is ontwikkeld door Raymond Buckland (1934-2017). Zijn wortels liggen bij de Gypsies. Daar heeft hij een en ander aan volksmagie opgedaan. Later kwam hij in contact met Gerald Gardner, de godfather van de wicca, en is hij in 1962 door Lady Wilson ingewijd in de Gardnerian Wicca in het bijzijn van Gardner. In de USA heeft hij in 1968 het eerste hekserijmuseum opgezet. In de jaren '90 heeft hij de Gardnerian wicca aangepast aan de omstandigheden conform Gardner's stelling 'Doe wat werkt'. De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd:

  • het Keltische pantheon werd ingewisseld voor het het Germaanse pantheon
  • afschaffing van een groot deel van de mondelinge kennisoverdracht door de opleiding te boek te stellen
  • naast in covens kan er daardoor ook solo gewerkt worden (ingegeven door de grote afstanden en drukke werkweken in de USA, net als hier nu))
  • zelfiinitiatie (idem)
  • afschaffing graden systeem, je kan immers maar 1x ingewijd worden in de wicca en de rest is een persoonlijk leerpad gebaseerd op belangstelling, kennis en ervaring 
  • de covenleden kiezen de nieuwe hogepriester(es) conform het Geding in Germaanse tijden

Wij wijken daar een beetje van af. Bij ons wordt je neofiet (leerling) door zelfinitatie, maar jezelf inwijden tot wiccan priester(es) is aan de  covenleiding nadat je voldoende basiskennis hebt en werkelijk toegewijd blijkt te zijn. 

 

Wat is hekserij?

Wicca en witchcraft (hekserij) zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar ze zijn niet synomiem. Wicca is een religie met goden en (magische) rituelen. Hekserij is een vaardigheid zoals kruiderij, zienerij, heling en volksmagie en kent geen formele rituelen. Wicca is ook niet de religie van de heksen; heksen kunnen elke religie hebben of helemaal geen. Er zijn bijvoorbeeld ook christelijke heksen. Wel is het zo dat de meeste wiccans ook iets aan hekserij doen. 'Heks' is binnen de wica eerder een geuzennaam; geprefereerd wordt 'Wijze'.