Vos: de stille kracht achter Tante Beer (1954)

Van mij als facilitator van deBohemian Circle mag je verwachten:

  • een open minded opstelling naar mensen en situaties
  • ruim 30 jaar kennis en ervaring met westerse en oosterse mysterietradities  (wicca, druiderij, tantra)
  • professionele coaching en persoonlijke begeleiding

Dit is gebaseerd op onderstaande persoonlijke ontwikkeling.

In mijn vroege jeugd (jaren '50/'60) was ik gefascineerd door sprookjes en fantasieverhalen die mijn oma, mijn belangrijkste opvoedster, mij vertelde. Ze verzon ze zelf of las ze voor uit het grote en duistere sprookjesboek van Grimm. Via de radio volgde ik de avonturen van Paulus de Boskabouter en de heks Eucalipta. Magie, tovenaars en heksen leken als kind een realiteit. Wat ik er in mijn volwassen leven aan over gehouden heb is een warme belangstelling voor hekserij, volkscultuur en fantasieverhalen.   

Mijn ouders waren eurocommunisten dus ik ben opgevoed met een gezond wantrouwen tegen kerk en staat. Volgens recent DNA-onderzoek ben ik een 70% Noordwest- en 30% Noord Europese Germaan. Mijn moeder heeft West Friese roots en mijn vader West Vlaamse. Enige opstandigheid tegen het gezag lijkt dus genetisch bepaald. In de  jaren '60/’70 was alles ‘politiek’ en iedereen vol 'idealen' (de voorlopers van het huidige woke-gebeuren, de thema's als milieu, koude oorlog, emancipatie zijn helaas nog steeds hetzelfde, dus er is niet genoeg veranderd). Ik kon mijn draai niet vinden in de verschillende politieke bewegingen dus ik ontwikkelde een eigen libertaire levensfilosofie: iedereen gelijk en  maximale persoonlijke vrijheid, zolang dat niet ten koste van anderen gaat, binnen een controleerbaar staatsbestel dat de vrijheid waarborgt en een sociaal vangnet biedt voor wie dat nodig heeft.

Ik kreeg in de 70er jaren werk in de opkomende ICT-branche en ik zou naar de normen van vandaag een nurd geweest zijn. Er werkte toen allerlei vrije geesten in die branche die niet veel ophadden met het burgerlijk bestaan. Rock en bluesmuziek, vrije seks, drank en joints waren de norm. Naar mate de branche in de jaren '80 professionaliseerde nam dat wel af. Ik zorgde er wel voor dat ik aan de kant stond die de normen bepaalde, zodat ik er zelf niet zo veel last van had (wahaha).  Uiteindelijk heb ik mij dan ook van af het begin van de jaren '90 als kwaliteitsmanager gespacialiseerd in methoden en technieken voor ICT-beheer en projectmanagement en de bescherming tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Het motiveren en begeleiden van mensen in hun werk en het oplossen van conflicten met klanten was de hoofdmoot van mijn werk. Ik heb daarom aanvullende opleidingen gevolgd tot NLP-coach, mediator en familie/organisatieopsteller.  

Spiritueel gezien heb ik mij in de eerste helft van de jaren '90 verdiept in Tantra en Tao. In de 2e helft van de jaren '90 ben ik opgeschoven van de Oosterse mysterietradities naar de Westerse, want van hier. 

Via vrienden bij het Amerikaanse bedrijf waar ik werkte, ben ik in 1996 op het spoor gekomen van de Seax Wica  van Raymond Buckland (een Germaans georienteerde variant van Gardnerian wicca) en er in 1998 in Buffalo NY in ingewijd door één van zijn priesteressen. Het lukte in Nederland niet om aansluiting te vinden bij een overeenkomstige coven en ik ben er uiteindelijk in 2009 samen met mijn lief, Beer, zelf één begonnen. Via Beer ben ik ook bij de druiderij van OBOD terecht gekomen en in 2014 ingewijd als Druide (te vergelijken met derde graad inwijding in de wicca). 

Momenteel verdiep ik mij in Europese mythologie, in het bijzonder in de Germaanse en de Griekse mythologie. De oorlog in de Oekraine heeft geleerd dat je best trots op je eigen cultuurgeschiedenis mag zijn. Het mag echter geen motief zijn om een ander te discrimineren of te onderdrukken. 

Ik ben ook nog (model)trainhobbyist en doe 2 dagen per week vrijwilligerswerk als maquettebouwer bij Miniworld Rotterdam. Daarnaast ben ik nog steeds gek op fantasy- en SF-verhalen en ook Engelse en Scandinavische detectives gaan er goed in evenals een speciaal biertje en een goede port met oude kaas. Ik ben dol op muziek, vooral de oude meesters van de jaren '70 en de hedendaags progressieve rock.

Mind is like a parachute; it only works when it is open
(Frank Zappa)