Samhain 2020

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 13:18

Voor een klein groepje was vanwege de covid-19 beperkingen een buitenritueel gepland, maar precies voor dat tijdvak staat er regen op het menu van de weergoden, dus ook dat gaat helaas niet door. Dus vallen wij terug op de privé-viering.

Waar ging Samhain ook alweer over? In ieder geval gaat het niet over de aangeboden horror scenario’s, dat is het commerciële Holywood Halloween. Samhain gaat over het eren van de doden, over de dankzegging voor de oogst (het is het derde oogstfeest en tijd voor de slacht), over het gunstig stemmen van elfen en kobolds met offergaven en over de afwering van boze geesten nu de donkere tijd een aanvang neemt.

De pompoen met afschrikwekkend gezicht dient bijvoorbeeld ter afschrikking van de boze geesten, evenals het plaatsen van vogelverschrikkers en het dragen van afschrikwekkende maskers. Samhain is dus een combinatie van feest en herdenking en zo vieren wij het in deze moderne tijd ook: dankbaarheid voor wat wij dit jaar behaald en herdenking van wie ons ontvallen zijn.

Als wij het breder trekken, dan heeft het covid-19 virus ons laten zien hoe sterfelijk wij zijn en hoe kwetsbaar de samenleving is waarbinnen wij ons veilig waanden. Wij kunnen de doden eren die gevallen zijn door dit virus en wij kunnen dankbaar zijn dat wij (tot nu toe) de dans ontsprongen zijn. Chaos en anarchie liggen op de loer en worden bewust aangestookt door extremisten en complot-idioten, de Amerikaanse president incluis. Feitelijk zijn dat de boze geesten waar wij ons vandaag de dag tegen moeten verweren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.